De Veluwe

De Veluwe

De Veluwe is een zeer populaire regio voor een vakantie op een camping of in een vakantiehuisje. Bekende plaatsen, zoals Beekbergen en Hoenderloo zijn bekende vakantiebestemmingen op de Veluwe.

Zit u in een vakantiehuis op de Veluwe? Misschien dat u er toch eventjes met uw reisgezelschap op uit wilt. Hieronder hebben we diverse uitjes voor u op een rijtje gezet om u inspiratie te bieden. Als u echt actief bezig wilt zijn, kinderen hebt of van kunst en cultuur houdt, u vindt hier van alles wat!

Outdoor activiteiten op de Veluwe

 1. De omgeving leent zich uitstekend om er even tussenuit te gaan met het hele gezin. Zin in een sportief uitje met de kinderen? Breng dan een bezoek aan een klimbos. Ontdek de meerdere parcoursen op verschillende hoogtes in bijvoorbeeld Garderen, Apeldoorn of Ermelo en overwin de vele hindernissen die u onderweg tegenkomt.
 2. Mountainbikers kunnen op de Veluw hun hart ophalen. Het Fietsroutenetwerk Veluwe wijst u via de knooppunten langs de mooiste plekken op de Veluwe. Hier vindt u een uitdagende route van 48 kilometer lang die in de top tien meest favoriete routes voor mountainbikers staat.
 3. Heerlijk wandelen door het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ontdek wilde dieren in de prachtige en afwisselende natuur van de Veluwe. Waar u vanuit het bos terecht komt op mooie zandverstuivingen om vervolgens dwars door de heide te lopen. 

Attractieparken en dierentuinen op de Veluwe

 1. Bezoek brengen aan een attractiepark voor gezinnen met (jonge) kinderen biedt Julianatoren, met haar 60 attracties, een heerlijk dagje weg.
 2. Het kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn bezoeken. Malkenschoten is een kinderboerderij met verschillende speeltuinen en een gezellig horecaterras.
 3. Tevens beleven kinderen urenlang plezier in het grootste overdekte avonturenparadijs van heel Nederland, Schateiland Zeumeren, waar u tijden van onbewoonde eilanden met verborgen schatten en piraten kunt herleven.
 4. Houdt u of uw gezin van dieren? Dan zijn er diverse dierenverblijven in de buurt. Denk aan Burgers’Zoo in Arnhem, de Apenheul in Apeldoorn of Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Voor een spetterende watershow met dieren bent u van harte welkom in Dolfinarium te Hardewijk

Cultuur op de Veluwe

Eén van de bekendste musea op de Veluwe is het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In dit museum kunt u vele werken bewonderen van Vincent van Gogh, maar ook van moderne meesters zoals Monet, Picasso en Mondriaan. Tevens wordt het museum omgeven door een grote beeldentuin met 160 sculpturen. Wanneer u geïnteresseerd bent in het werk van de Noord-Veluwse kunstenaars dan bent u in het Noord-Veluws Museum aan het goede adres. De schilderijen weerspiegelen het verhaal van de schilders en bewoners van het noorden van Veluwe. Als u graag met het hele gezin een museum wilt bezoeken is het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem zeker een aanrader. De authentieke gebouwen en de verscheidene ambachtslieden nemen u mee op reis terug in de tijd. Wandel langs de verschillende oude boerderijen, molens en tuinen of maak een ritje in de tram. Tevens zijn er tal van activiteiten voor jong en oud te beleven, verdwaal in het doolhof, kom bier proeven in het museumbrouwerij of help de wasvrouw in de wasserij.

Mooie steden om te bezoeken

Eventjes een dagje rondsneupen in een grote stad? Arnhem, Deventer en Nijmegen zijn prachtige steden met ieder zijn eigen pluspunten. Waar Nijmegen en Arnhem veel te danken hebben aan de rivieren De Waal en De Rijn, was Deventer vroeger een Hanzestad dankzij de ligging aan de IJssel die weer verbonden was met de Zuiderzee. Veel van die historische kenmerken zijn nog steeds terug te vinden. Andere leuke, maar kleinere steden die de moeite waard zijn van het bezoeken zijn o.a.:

 • Garderen
 • Kootwijkerzand
 • Ermelo
 • Epe
 • Hoenderloo