Dagje naar een Waddeneiland

Dagje naar een Waddeneiland

De Waddeneilanden, wie kent ze niet?

De provincie Friesland is mede bekend om zijn meren. Naast het IJsselmeergebied, telt Friesland vijf prachtige Waddeneilanden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog geven op hun eigen wijze een mengeling van rust, cultuur en vertier. De Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog zijn zeer geschikt voor een dagje strand, zee en duinen. Vanaf het dorp Holwerd bent u binnen 45 minuten al op Ameland. Dit prachtige eiland kent vier dorpskernen met leuke winkelstraatjes en diverse eetgelegenheden. Het mooiste strand vindt u bij de strandovergang Hollum. Geniet tevens van het strand in één van de vier strandpaviljoens die het hele jaar geopend zijn. Een dagje Schiermonnikoog is een echte aanrader voor natuurliefhebbers. Want het hele eiland is één groot natuurgebied. Fiets of wandel over het grote wandel- en fietsnetwerk en verken dit prachtige eiland zelf. Vanuit Lauweroog bent u in slechts 45 minuten op Schiermonnikoog. Het Waddeneiland Terschelling is een toplocatie voor een lange vakantie in Friesland. Met 30 kilometer aan zandstranden, een groot duin- en bosgebied en de vele gezellige dorpjes is Terschelling een heerlijke vakantiebestemming. De vakantiehuizen op Terschelling zijn dichtbij het strand en overige voorzieningen gelegen. Vanuit Harlingen bent u, afhankelijk van het type boot, binnen tweeënhalf uur of 45 minuten op Terschelling.

Texel is er ook nog?

Vanuit Den Helder vertrekt de veerdienst naar Texel. U komt binnen 20 minuten aan in de Texelse plaats 't Horntje. Rijdt u in noordelijke richting komt u in het grootste dorp van Texel, Den Burg. Het telt ongeveer 7500 inwoners. Wilt u de toeristische route nemen? Volg dan de plaatsen Oudeschild, De Cocksdorp en eindig in de prachtige kustplaats De Koog. Wilt u echt in een rustgevende omgeving komen, dan raden wij aan ook het plaatsje De Waal op te zoeken in het midden van het eiland, het kleinste dorp. Dit dorp heeft vroeger nog aan zee gelegen tot aan de droogmaking van de polder Waal en Burg. Bekijk in De Waal het Cultuur Historisch Museum en leer hier alles over Texel. Naast de toeristische dorpjes, beschikt Texel ook over een Nationaal Park Duinen van Texel vlakbij De Koog. Hier kunt u heerlijk door de duinen wandelen en fietsen!

Fietsen op Texel


Texel is ook een heerlijk eiland om te fietsen. Gelegen aan de westkant vind je dus het Nationaal Park Duinen van Texel, waar je dwars door het rustig duinlandschap fietst. Ten noorden hiervan ligt de schitterende vuurtoren, waar u ook heen kunt fietsen. De oostkant van het eiland is meer een soort dijk. Ook aardig om zo dicht bij het water van de Waddenzee te kunnen fietsen. De wind heeft hier wel vrij spel. Er zijn diverse punten waar u een fiets kunt huren. Maar leuker is om uw eigen fiets mee te nemen. U kunt dan bijvoorbeeld ook nog met de boot naar Vlieland (op de boot zijn alleen voetgangers en fietsers toegestaan. Als u een lange fietsvakantie over de Wadden overweegt, maar ook een deel van het vasteland wilt mee pakken, is de LF Zuiderzeeroute met omweg over Texel, Vlieland en eventueel nog Terschelling en Ameland een hele leuke optie. Texel heeft een mooi fietsrondje van een kleine 60 kilometer. Vlieland heeft wat minder fietspaden maar is desondanks prachtig.