Culinair genieten tijdens je vakantie in Italië

Culinair genieten tijdens je vakantie in Italië

Ga jij binnenkort op vakantie naar Italië? Bijvoorbeeld Rome, Venetië, Florence, Milaan, Napels, Verona, Bologna, Siena, Turijn of Bergamo? In samenwerking met vakantie aanbieder vakanty.nl zochten we uit wat jij op culinair gebied kunt verwachten. Waar staat dit land bekend om? Welke typische gerechten kun je verwachten?

Een vakantie naar Italië boeken

Steeds meer mensen weten Italië weer te vinden als vakantieland. Aangezien de zomers in Europa steeds warmer worden hoef je helemaal niet meer het vliegtuig naar Turkije of Egypte te pakken. Gewoon lekker zelf op autovakantie naar geweldige Italiaanse plaatsen. Vooral de terrasjes en smalle straatjes moet je in de grote plaatsen bezoeken. Het land heeft een geweldige cultuur, natuur en geschiedenis. Dat vind je ook terug in hun gebruiken en eetgewoonten. Wacht dus niet langer en boek online je vakantie naar Italië. In dit artikel lees je alles wat je kunt verwachten op een Italiaanse menukaart:

Voorgerechten

Italiaanse voorgerechten, of antipasta zoals de het zelf noemen, kunnen zeer uitgebreid maar ook zeer eenvoudig zijn. Een echt Italiaans voorgerecht bestaat vaak uit drie onderdelen: vlees, vis en, groenten. De gebruikte vleessoorten worden meestal flinterdun gesneden. Daarnaast houden Italianen van vrijwel alle soorten vis, maar daarbij is de sardine veruit het meest geliefd. Van belang is dat de groenten die gebruikt worden bij antipasta knapperig ofwel "al dente" blijven, zodat de voedingswaarden en de kleur zoveel mogelijk behouden blijft. Verder wordt gebruik gemaakt van veel kleuren zoals (hoe kan het anders de kleuren van de Italiaanse vlag)  groen (peultjes), wit (mais of witte bonen) en rood (paprika). Op de kaart van een restaurant staat vaak de aubergine met mozzarella, carpaccio met rucola, crostini met olijven, geroosterde paprika’s, siciliaanse gevulde tomaten, vitello tonato en een zalmcarpaccio.

Soepen

Soepen spelen een belangrijke rol in de Italiaanse keuken. De soepen variëren van licht verfijnde voorgerechten via hongerstillende lunchgerechten tot stevige maaltijdsoepen.

Ook voor de Italiaanse soepen geldt dat de ingrediënten vers zijn en hun voedingswaarde en hun textuur gewaarborgd dienen te blijven. Zelfs al worden de ingrediënten soms gepureerd, ze zullen nooit hun karakteristieke smaak verliezen. Kortom, de Italiaanse soep is een gerecht wat zeker zal bijdragen aan een enerverende maaltijd. Op de kaart vind je vaak aardappelsoep met rucola, bleekselderij soep, courgettesoep, minestrone met pesto, mosselsoep met tomaat, tortellini in bouillon en de bekende Toscaanse uiensoep.

Hapjes

Net als in de rest van de westerse wereld kent Italië ook zijn "fastfood" en snacks. Echter, van fastfood kunnen we niet echt spreken. De voorbereiding voor de Italiaanse hapjes neemt in vergelijking met de snacks uit andere landen aanzienlijk meer tijd in beslag. Zeker omdat in Italië de hapjes qua ingrediënten sterke overeenkomsten tonen met de rest van de Italiaanse keuken: vers, kleurrijk en afwisselend. Maar dat neemt niet weg, dat de Italiaanse hapjes op hun eigen manier (spreekwoordelijk) "ongezond" lekker zijn. Typische snacks zijn courgette-tijm beignets, crostini met lever, fried mozzarella panini, gefrituurde risottoballetjes, italiano frittata, uien-mozzarella taartjes en zoetzure uitjes.

Pasta's

De pasti vormen een heerlijk en veelzijdig onderdeel van de Italiaanse maaltijd. Daarbij is een pasta gemakkelijk te maken, goedkoop en snel te bereiden en te combineren met alle mogelijke soorten vlees, vis en groenten. De populairste pasta's zijn een combinatie van lange deegstukken, die "al dente" worden gekookt. Het wordt gecombineerd met een machtige goedgevulde vleessaus zoals de Spaghetti Bolognese die iedereen wel kent. Vis en zeevruchten vormen een perfecte combinatie met de diverse pasti omdat de bereidingstijd van beide producten relatief kort is. Enkele voorkomende pastasoorten zijn:

  • Spaghetti (lange, dunne deegslierten)
  • Macaroni (korte deeg-elleboogjes)
  • Penne (iets langere pijpmacaroni)
  • Fusilli (iets langere spiraalmacaroni)
  • Lasagne (tot bladen geperst deeg
  • Tagliatelle (platte deeg-nestjes)

Naast vele verschillende vormen, is pasta ook in verschillende kleuren verkrijgbaar, of te maken. Deze kleuren, worden verkregen, door een kleurstof (bijvoorbeeld rood, of groen) toe te voegen, bij het maken van de pasta. Deze kleurstoffen, zijn nauwelijks, tot niet van invloed op de uiteindelijke smaak. Populaire recepten zijn o.a. Fusilli met kerstomaatjes, Lasagne Tradizionale, Macaroni di Frutti, Penne met kip, Spaghetti Bolognese, Spaghetti met prei en Tagliatelle met kip of zalm

Pizza’s

De Pizza (of in het Italiaans "Pizze") neemt naast de Pasta's de meest bekende plaats in uit de Italiaanse keuken. De echte authentieke Italiaanse Pizza, wordt gebakken in een stenen oven die verwarmd wordt door een vuur van eikenhout sintels. De kunst van het bakken van een overheerlijke Pizza berust niet zoals dat bij de westerse Pizzeria's gebeurt met het overladen van de Pizza met allerhande ingrediënten, maar juist door het weglaten zodat de karakteristieke smaken van verschillende ingrediënten bij elke hap naar voren komen. De meest populaire pizza’s in italië zijn Pizza Bolognese, Pizza Margherita, Pizza Pollo, Pizza Quattro Formaggi, Pizza Salami en de Pizza Tonno.

Rijstgerechten

Risotti, hebben gemeen dat ze rijst als hoofdbestanddeel hebben. De beste rijstsoort die men kan gebruiken om een risotto te bereiden is de arboriorijst  met een korte korrel. Dit omdat deze soort eerst fruiten en vervolgens een lange kooktijd kan verdragen zonder in een rijstpap te veranderen. Rijstschotels en vooral de risotto zijn zeer geliefd in het noorden van Italië en vooral in de streek rondom Milaan. Traditioneel vind je op de kaart vaak een rijstsalade, risotto met groenten, saffraanrisotto en de tomatenrisotto.

Hoofdgerechten met vlees

Het meeste vlees, dat in Italië wordt verkocht is van tevoren al gefileerd en, dus heel gemakkelijk te verwerken. Kalfsvlees is veruit het meest geliefd in Italië en dan ook overal verkrijgbaar. Varkensvlees, maar dan bereid met verse kruiden, neemt een goede tweede plaats in. Lamsvlees, het meest malse stukje vlees, wordt in Italië veelal bewaard voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, kerstmis en andere feestelijke gelegenheden. Het wordt dan meestal geroosterd aan een spit of in de oven. Vleesgerechten worden vaak bereid met wijn, knoflook en diverse kruiden. Op de kaart vind je onder andere:

  • Biefstuk met gorgonzolasaus
  • Gestoofd lamsvlees
  • Kalfslever Veneziana
  • Kalfsschnitzels met citroen
  • Kalfsschnitzels met tijm
  • Kalkoenschnitzel met pesto
  • Osso Buco

Hoofdgerechten met vis

Samen met pasta, is vis waarschijnlijk de belangrijkste bron van voedsel in Italië. De vismarkten in Italië zijn dan ook zeer fascinerend om te bezoeken, omdat ze een uitgebreid scala aan verse vis aanbieden. Om authentieke Italiaanse visgerechten in Nederland te bereiden, rijst wellicht één probleem, omdat de vis in deze gerechten allemaal uit de Middellandse Zee komt en, hier misschien wat moeilijker te vinden is. Gelukkig zijn er steeds meer soorten verse of geïmporteerde vis bij onze visboeren en supermarkten te vinden. Op de menukaart vind je onder andere:

  • Beignets van kabeljauw
  • Gebakken garnalen
  • Gegrilde gevulde tong
  • Gevulde pijlinktvis
  • Italiaanse kabeljauw
  • Stoofschotel met mosselen
  • Verse gebakken sardines

Nagerechten

De desserts zijn iets waar de Italianen dol op zijn en, met name "gelato", het ijs. Bij feesten en speciale gelegenheden wordt aan de toetjes extra veel aandacht besteed. Vooral van de Sicilianen is bekend dat ze onverbeterlijke zoetekauwen zijn en veel van de Italiaanse desserts hebben hun "roots" waarschijnlijk dan ook op Sicilië. Geniet onder andere van koffiegranita, meloengranita, panna Cotta, tiramisu, zabaglione.

Bron: Vakanty.nl