Vakantie: de deur achter je dicht

Vakantie: de deur achter je dicht

En dan? Zijn al je zorgen voorbij? Hopelijk wel. Maar dat hangt helemaal af van hoe jij met de situatie omgaat. Je verdient een ontspannen vakantie, maar...

...of je die ook krijgt is een tweede. Wie wel weg is, is gezien. Je hoeft maar net te zijn weggereden of bij wijze van spreken staan er al inbrekers op de stoep. Of sterker nog, in je huis! En in jouw afwezigheid kun je daar helemaal niks tegen doen.

Nee, we willen je helemaal niet bewegen om thuis te blijven. Wel proberen we je alert te maken op de risico’s die je wellicht onbewust neemt wanneer je je woning achterlaat.

Maar aan veel zaken valt gelukkig een mouw te passen. Hieronder volgen dan ook enkele tips die ervoor zorgen dat je niet continu op je nagels loopt te bijten of naar huis belt om te vragen of daar alles wel goed gaat.

Trek geen aandacht

Wanneer je dure spullen koopt, worden die vaak bezorgd met verpakking en al. Denk aan televisies, home cinema sets, stereo installaties en andere kostbare apparatuur. Mocht het al niet opzichtig zijn dat zoiets wordt bezorgd - en/of met enige veelvuldigheid -, dan wil je die verpakking niet bij het oud papier zetten. Keer eventueel het karton binnenstebuiten of snijd het in stukken en zorg dat het niet zichtbaar is wanneer het in jouw buurt buiten een container wordt bewaard en opgehaald.

Alarm

Mocht er toch worden ingebroken, dan word je daarvan direct op de hoogte gesteld wanneer je thuis een AJAX alarmsysteem hebt geïnstalleerd. Zeker wanneer je camera’s ophangt, worden de criminelen geregistreerd en op heterdaad betrapt. Zolang ze herkenbaar in beeld komen, wordt het voor de politie ook nog eens gemakkelijker om ze te vinden en arresteren. Bovendien heb jij mooi bewijs in handen dat er ook daadwerkelijk is ingebroken. Dat kan van groot belang zijn wanneer je contact opneemt met de verzekering.

Verzekering

Dankzij een inboedelverzekering krijg je een deel van of zelfs alle schade die je hebt geleden vergoed. Maar per polis worden er weer andere voorwaarden gesteld. Controleer ruim voor vertrek dus nauwkeurig of je daaraan voldoet! Sluit ook een reisverzekering af, zodat je geen onnodige kosten maakt wanneer je onderweg wat overkomt.

Oogje in ‘t zeil

De post van de mat/uit de bus halen, het huis aan kant houden, de planten water geven en de huisdieren niet laten verhongeren. Het liefste zou je daar iemand voor hebben. Spreek dan gerust af met iemand die je vertrouwt dat hij of zij op je huis past gedurende je vakantie. Die persoon kan daar dan eventueel blijven slapen, zodat er altijd iemand aanwezig is. Neem voor deze redder in nood dan wel een leuk souvenirtje mee, hè?