De verwachtingen van het komende wintersportseizoen

De verwachtingen van het komende wintersportseizoen

Sinds het aankondigen van de (nieuwe) harde lockdown op 15 december 2020 is het afreizen naar het buitenland nog strenger afgeraden. Wellicht zag je je wintersport vakantie dit jaar al in duigen vallen en had je je extra op volgend jaar verheugd. Velen kregen van hun reisorganisatie een voucher mee. Maar hoe zeker is het dat je zo’n voucher volgend jaar kunt verzilveren? Een wintersport boeken is dus nog niet erg voor de hand liggend. Wat de huidige situatie omtrent het wintersporten is in populaire ski landen, is te lezen in deze blog.

Het sluiten van de pistes voor alle toeristen: houd rekening met een ‘ski lockdown’

In Duitsland, Frankrijk en Italië wordt gepleit voor een complete en zogeheten ‘ski lockdown’. Dit houdt in dat alle pistes gesloten zullen zijn voor toeristen. Deze regering en bewindslieden van deze landen zijn nog in conclaaf over dit besluit. Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, gaat nog een stapje verder: zij dringt aan op het sluiten van alle pistes in geheel Europa. De drempel wordt hiermee verhoogd om eventuele reizen naar skigebieden te blokkeren. Daarmee wordt voorkomen dat nieuwe mensen besmet zullen raken met het virus.

Enkele lichtpuntjes in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk liggen er plannen op de tafel voor het komende wintersportseizoen. Vanwege het feit dat er sinds 7 december jongstleden weer versoepelingen zijn, wil het land de pistes vanaf 24 december weer openen. Dit betekent echter niet dat toeristen meteen een hotel kunnen boeken en van een vakantie kunnen genieten in de sneeuw. Restaurants en hotels zullen hun deuren gesloten moeten houden. Toeristen worden dus ook in dit land tegengehouden. Een zware en bittere pil; Oostenrijk heeft reeds een lockdown achter de rug. Toch is er een lichte hoop te ontdekken: vanaf 7 januari 2021 gaan de skigebieden voor toeristen wellicht weer open. Dit is geheel afhankelijk van de ontwikkeling van het virus in het land en de ziekenhuisopnamen. Het gedrag van de mensen speelt dus een cruciale rol.

Geopende pistes in Zwitserland

In Zwitserland zijn de pistes open. Natuurlijk wel onder streng toezicht en met veel aanpassingen en regels. Een skivakantie zoals je die altijd gewend was vorige jaren, zit er ook in Zwitserland echt niet in. Wanneer je je tijdens het skiën niet aan de regels houdt, riskeer je het verliezen van je skipas.

Als toerist moet je je zeer ernstig afvragen wat een vakantie in sneeuwgebieden in deze tijd je waard is. Het enige wat je kunt doen, is je hoop vestigen op de besluiten van de populaire skilanden.