Frankrijk: Dit zijn de meest zonnige departementen!

Frankrijk: Dit zijn de meest zonnige departementen!

Als je op zoek bent naar een indrukwekkende vakantiebestemming met lekker veel zon, een korte reistijd een genoeg bezienswaardigheden voor elke leeftijdscategorie dan kom je al snel uit bij het zonnige Frankrijk. In de meest gunstige situatie is het slechts 124 minuten met de auto (Roosendaal – Roubaix). Het leven is er aangenaam, de sfeer is relaxt en de Champagne is super goedkoop. Wat wil je nog meer?

Zonnig Frankrijk

Een van de voordelen van een vakantie in Frankrijk is dat de kans bijzonder groot is dat je er een aangenaam klimaat aantreft. Dat geldt uiteraard niet voor elke regio, maar in veel gevallen kun je rekenen op een jaloersmakend aantal zonuren op jaarbasis. Daarmee komen we gelijk aan bij de belangrijkste vraag: wat zijn de meest zonnige departementen in Frankrijk. Het antwoord komt van Meteo Frankrijk. Zo weet je in een oogopslag waar je moet zijn en wanneer je het beste een echte zonvakantie in Frankrijk kunt boeken.

Warmste regio: Provence-Alpes-Côte d'Azur

Het zal geen verrassing zijn om te horen dat Provence-Alpes-Côte d'Azur vorig jaar de zonnigste regio van Frankrijk was, met 2725 uren zon. Dat is gemiddeld op jaarbasis. Languedoc-Roussillon is met een gemiddelde van 2.229 uur een goede tweede, gevolgd door Midi-Pyrenees met 2.041 uur zonneschijn. Deze twee regio's vormen nu de nieuwe superregio Occitanie. De regio met het minste aantal zonuren zonuren was Lorraine (nu onderdeel van de regio Grand Est) met 1.592 uur en Hoog-Normandië (nu onderdeel van de nieuw samengevoegde regio Normandië) met 1.611 uur. Het nationale gemiddelde aantal zonne-uren in heel Frankrijk is overigens nog altijd een respectabele 2.000 uur. Ter vergelijking, in Nederland hebben we op jaarbasis gemiddeld zo’n 1550 zonne-uren.

Het warmste departement

Nu we weten dat Provence-Alpes-Côte d'Azur de absolute kampioen is op regionaal niveau wat betreft het aantal zonne-uren, is de vraag interessanter wat het warmste departement is. Als je dat weet wordt het een stuk makkelijker om hier alvast rekening mee te houden als je de volgende vakantie gaat boeken. Opvallend genoeg staan er ‘slechts’ zes departementen van de Provence-Alpes-Côte d'Azur in de top twintig. Daar zit overigens wel de absolute winnaar bij: Bouches-du-Rhône. Dit is het gebied wat niet zo zeer bekend staat om de rode wijn, maar om de bijzondere olijfolie en de loepzuivere rosé gemaakt van voornamelijk grenache noir. Een verfijnde en elegante rosé die het niet onder doet voor de top van Côtes de Provence.

De top twintig van de warmste departementen in Frankrijk

Als we echter afgaan op het aantal departementen met een top twintig notering, dan steekt de Provence-Alpes-Côte d'Azur schraal af bij Provence-Alpes-Côte d'Azur. Van laatstgenoemde regio vinden maar liefst tien van de dertien departementen terug in de top twintig. Ook aan de westkust van Frankrijk vinden we tal van bijzondere departementen met een respectabel aantal zonne-uren. Zo komen de departementen Charente en Charente-Maritime weer terug in de top twintig nadat ze hier eerder uit waren verdwenen. Bij de gehele opsomming moeten we overigens wel een kleine kanttekening plaatsen. Door de herindeling zijn de verschillende regio’s zo groot geworden dat er sprake is van het overlappen van de verschillende klimaatzones. De informatie is dus enkel bedoel als richtlijn voor het aantal te verwachte zonne-uren per regio c.q. departement.

Opzoek naar meer zonnige bestemmingen? Op dit zonnige reisblog  vind je inspiratie en handige tips voor jouw volgende zonnige avontuur!